Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Cotidianul
Anul şi data apariţiei: 15/9/2008
Tematica: transformarea sistemului electoral – problematica reprezentării minorităţilor în parlament
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Dan Duca, Raul Balogh
Titlul articolului: PRM lucrează la demolarea uninominalului
Numărul fotografiilor: 0
Acces online: https://www.cotidianul.ro/prm_lucreaza_la_demolarea_uninominalului-58166.html


Numele cotidianului

Partidul lui Corneliu Vadim Tudor va începe astăzi acţiunea de contestare a votului uninominal în justiţie. PD-L pare că începe să creadă în demersul PRM.


PD-L îşi vede temperat avântul electoral tocmai de cei cu care recent a bătut palma la Senat într-un troc ce l-a păstrat pe Corneliu Vadim Tudor în funcţia de vicepreşedinte al instituţiei. Adică de PRM. Ieri a expirat termenul de 30 de zile până la care peremiştii aşteptau un punct de vedere din partea Guvernului cu privire la contestaţiile pe care le aveau cu privire la Legea votului uninominal. „Nu am primit nici un punct de vedere din partea Guvernului. Astăzi (luni-n.r.) am plătit deja toate taxele de timbru, iar marţi vom depune contestaţia pe marginea Legii uninominalului la Curtea de Apel Bucureşti“, ne-a declarat vicepreşedintele executiv al PRM, Lucian Bolcaş.

Capetele de acuzare ale PRM inserate în plângerea prealabilă adresată Guvernului şi, mai departe, Curţii de Apel Bucureşti sunt următoarele: se contestă faptul că delimitarea colegiilor din patru circumscripţii electorale s-a făcut doar prin hotărâre de guvern, fără o hotărâre a Comisiei parlamentare de Cod electoral; de asemenea, se contestă faptul că în ordonanţa prin care Guvernul a modificat Legea uninominalului, imediat după ce aceasta a fost votată de Parlament, a fost introdusă sintagma considerată neconstituţională „de regulă“ în articolul din lege care stabilea împărţirea colegiilor uninominale („cel mai mare colegiu uninominal să fie, de regulă, cu cel mult 30% mai mare decât cel mai mic colegiu“), tot în plângere se mai menţionează că, în cazul judeţelor Mehedinţi, Braşov, Mureş şi Prahova, hotărârea de guvern cu privire la împărţirea colegiilor nu respectă decuparea stabilită de Comisia de Cod electoral.

Liderii democrat-liberali par îngrijoraţi de demersul pe care PRM îl pregăteşte la Curtea de Apel Bucureşti. O afirmă Elena Udrea pe blog. Avocată de profesie, Udrea crede că acţiunea peremiştilor are şanse mari de reuşită. „Avântul nostru se ponderează atunci când ne gândim la acţiunea PRM împotriva hotărârii guvernului de delimitare a colegiilor, acţiune aflată pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, cu mari sorţi de izbândă“, scrie aceasta.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.